Speakers uit grootmoeders tijd

De trots van mijn kamer (naast mijn boekenkast) betreft toch wel mijn speakerset. Als audiofiel luister ik ontzettend vaak naar muziek en goed geluid vind ik daarom heel belangrijk. Vooral als ik dubstep draai wil ik een goede, diepe bas horen. Ook bij metal is het fijn als je goede speakers hebt. Wacht even, eigenlijk is het altijd fijn om goede speakers te hebben, ook al draai je Frans Bauer. 

Ik ben al sinds mijn vijfde in het bezit van een geweldige speakerset, alleen besef ik het pas sinds een aantal jaren. Ik heb namelijk een afdankertje van mijn oma in huis staan. In de jaren ’70 heeft ze (voor veel geld) een voorversterker met twee Philips speakers gekocht. Ze vond het vervolgens een aantal jaren later te groot en log om in huis te hebben (oma is rijk en kijkt niet op van een nieuwe aankoop meer of minder). Ze koopt een compact setje die in die tijd in de mode waren, maar bagger geluid produceren. Mijn vader had toch wel door dat het zonde was om die speakers weg te gooien en heeft ze op mijn kamer gezet. Bedankt pa!

De voorversterker is een heel groot bakbeest met 6 schuiven waarmee je de bas, balance, treble, presence en het volume aan kunt passen. Er zitten ook veel knoppen op (die je echt met veel kracht moet indrukken) en van sommige van die knoppen is de functie me nog steeds niet duidelijk. Vroeger ging ik met die schuiven spelen dat ik een DJ was. Al die knopjes spraken wel tot mijn verbeelding en ik wilde heel graag radiopresentator worden! Lekker heel de dag aan knopjes zitten en schuiven verschuiven. Momenteel ben ik eigenlijk het meest blij met de volume en bas-schuiven. Voor dubstep zijn die namelijk van groot belang. De bas moet dan door je borstkas trillen. Ik heb gek genoeg nog nooit klachten gehad van huisgenoten, maar die zijn zelf ook niet vies van een harde-muziek-sessie. En sowieso ben ik nog wel zo sociaal dat ik de harde muziek alleen overdag draai.

Helaas merkte ik een jaar of twee geleden dat de linkerspeaker soms uitviel. Ik hoopte maar dat het geen draadbreuk zou zijn. Soms hielp het om de versterker opnieuw aan en uit te zetten. Ik merkte wel dat als ik het knopje van AUX harder indrukte, de speaker weer aansprong. Er leek dus een fout te zitten in de voorversterker. Ik wist alleen niet hoe het op te lossen. Christiaan vouwde toen een papiertje heel klein op en propte het tussen de AUX knop. Dat hielp, meestal. Het werd de laatste tijd alleen weer erger. Ik besefte me dat die speakers in al die tijd dat ik ze heb nooit fatsoenlijk zijn schoongemaakt, Ik vroeg mijn vader om raad en hij gaf contactspray mee. Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik ben een fan! Samen met Christiaan heb ik de speakers en de voorversterker goed onderhanden genomen. Eerst met een wattenstaafje alle zooi eruit peuren (gatverdamme) en vervolgens sprayen met die handel. Alles doet het weer naar behoren. Ik was zo blij als een kind en de dubstep knalde bij wijze van test heul hard door m’n kamer. Ik ben ontzettend blij dat ik geen nieuwe speakerset hoef te regelen voorlopig en contactspray is ‘tha shit’!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *